Diamental
 
 
Welkom op Linsky's Place
 
Stad in Catalonië verkondigt autonomie

bleu

kk

Stad in Catalonië verkondigt autonomie

Linsky

De gemeente Sant Pere de Torelló in Catalonië heeft zich naar verluidt uitgeroepen tot onafhankelijkheid van de centrale overheid van Spanje. Het wil zijn eigen bank, rechtbanken en de volledige controle over haar eigen belastingen. 

Sant Pere de Torelló is een gemeente in de Spaanse provincie Barcelona in de regio Catalonië met een oppervlakte van 55 km². Sant Pere de Torelló telt 2.423 inwoners.

 


Steeds meer steden en dorpen gaan tot actie over!

hh

Mondragón


In het Baskische stadje Mondragón, werkt het overgrote deel van de bevolking in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragón maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld.

In Marinaleda kost een huis 15 euro per maand. Sport is er gratis en fitnessen doe je voor twee euro per maand. De dorpsbewoners hebben 12 jaar lang tegen de regering gevochten. Inmiddels heeft burgemeester Juan Sanchez Gorillo beslag weten te leggen op 1.200 hectare grond.

De Burgemeester Gorillo zegt. “Een revolutionaire strijd is moeilijk. De economische crisis is een grote oplichterij. Iedereen zou de straat op moeten gaan.”

Bankiers en vastgoedmakelaars worden geweerd in het dorp! De inwoners bouwen zelf hun huis en krijgen grond van de gemeente. Ze dragen per maand 15 euro af.


Er is sprake van een rechtstreekse democratie waarbij het volk haar beslissingsrecht terugkrijgt.

“De utopie houdt op te bestaan wanneer we er zelf niet langer in geloven,” besloot Gorillo. “We moeten de basis versterken en onze standpunten duidelijk maken. Wij hebben een alternatief voor het kapitalistisch systeem.”

Zie; Alternatieven!

 

 

z

 

 

dia
Copyright en webdesign: diamental.nl