FBI maakt eerste 'Carnivore'-documenten openbaar


 
 
Geplaatst op: 04 oktober 2000, 16:53 uur
De FBI heeft de eerste documenten over Carnivore openbaar gemaakt, maar privacygroep EPIC is niet tevreden.


Door de WebWereld-redactie


De Electronic Privacy Information Center (EPIC) ontving deze week de eerste 565 van de in totaal 3000 pagina's aan documenten die de FBI heeft over Carnivore, de supercomputer waarmee op grootschalige wijze e-mailverkeer afgetapt kan worden.

De privacygroep had inzage in de documenten afgedwongen door een beroep te doen op de Amerikaanse Freedom of Information Act.

Nu is dan het eerste deel van de informatie openbaar gemaakt, maar de EPIC is allerminst te spreken. Volgens de privacygroep heeft de FBI 200 pagina's achtergehouden en nog eens 400 pagina's 'opgeschoond', waarbij vele bladzijden alleen nog een paginanummer zouden bevatten.

Verder heeft de FBI verzuimd de broncode van Carnivore te leveren, aldus EPIC. Daar had de organisatie in haar verzoek om de informatie over de aftapcomputer uitdrukkelijk om gevraagd, tezamen met de analyse van de FBI over de consequenties van Carnivore voor de privacy.

De EPIC zegt met de informatie die de FBI heeft afgestaan de technologie niet te kunnen beoordelen op de gevolgen voor de privacy. Marc Rotenborg, de voorzitter van de privacygroep, liet weten de FBI onder de druk te blijven zetten tot alle relevante documenten zijn afgestaan.

Uit de documenten waarover EPIC nu de beschikking heeft gekregen, blijkt dat Carnivore oorspronkelijk in februari 1997 is ontwikkeld als Omnivore. Het systeem draaide toen op een Solaris X86 computer van Sun Microsystems. In juni 1999 werd Omnivore vervangen door Carnivore, dat draait op een computer waarop Microsoft Windows NT is geïnstalleerd. Verder valt te lezen dat de FBI intern ook de onderschepping van voice-over-IP verkeer heeft besproken.

Het bestaan van Carnivore kwam in april aan het licht toen de internetprovider EarthLink bekendmaakte dat de FBI haar had opgedragen het systeem op haar netwerk te installeren.

De FBI heeft altijd geclaimd het aftapsysteem slechts te gebruiken om, met toestemming van de rechter, het internetverkeer van verdachte personen te scannen. Privacygroepen hebben vanaf het begin hun bezorgdheid geuit over de consequenties die het systeem niettemin voor de privacy van onschuldige, internettende burgers kan hebben.


Eerdere relevante berichten:
Justitie VS laat informatie Carnivore-team uitlekken (28 september 2000)
Justitie VS kiest instituut voor onderzoek Carnivore (27 september 2000)
Carnivore blijft ondanks kritiek aan het werk (11 september 2000)
Privacygroepen willen meer openheid over Carnivore (18 augustus 2000)

 

 
 

Bron: WebWereld


Back to Menu